Krize rezidenčního bydlení je pryč. Zájem o byty je skoro jako před krizí

Krize rezidenčního bydlení je pryč. Zájem o byty je skoro jako před krizí

Datum publikace článku: 05. 04. 2014

Rezidenční bydlení v Praze čeká růst. Ukazují to nejen výsledky prodeje nových bytů z minulého roku, ale i nové analýzy. Developeři zaznamenali velký zájem o byty v Praze už loni a podle výzkumu analytické společnosti CEEC Research letos ještě stoupne.

Pomohly příznivější hypotéky

Z poznatků analytické společnosti vyplývá, že krize na trhu s novým bydlením je překonaná. Pomohly tomu nižší úrokové sazby hypoték, ekonomický vývoj v České republice i to, že byty nyní hodně kupují silné generace lidí mezi 35 a 39 lety.

Všechny tyto faktory budou vývoj trhu ovlivňovat i dál. A to nejen letos ale i příští rok. Podle průzkumu se ale dá čekat, že jej ovlivní pozitivně – to znamená, že poroste poptávka po nových bytech v Praze a zároveň i jejich nabídka.

Zájem stoupne, ceny klesnou

Ceny nových bytů přitom budou spíš klesat. Jejich vybavenosti se to ale podle developerů nedotkne.
Developeři zároveň zdůrazňují, že odhad dalšího zájmu o byty v novostavbách ani jejich nabídka nejsou přemrštěné a odpovídají realitě. Pokles zájmu proto nehrozí. Loni se přitom prodalo v Praze přes 5 000 nových bytů a letos by mohly být výsledky podobné.

Nejlepší od krize

Trh s novými byty přitom roste už od roku 2009. Počet prodaných bytů se postupně blíží předkrizovému maximu. Developeři proto připravují stále nové nabídky, aby poptávku uspokojili. Například společnost FINEP HOLDING připravuje rezidenční bydlení v Praze ve Štěrboholech a v Opatově.

Zdroj: http://byznys.ihned.cz/c1-61739250-pruzkum-rezidencni-trh-v-praze-ma-jiz-krizi-za-sebou-developeri-ocekavaji-rekordni-rok

<< Zobrazit všechny aktuality